maanantai 18. syyskuuta 2017

Hakuhommia

Olen Kuutin kanssa käynyt kohta vuoden verran pk-hakutreeneissä. Ajatus oli, että tälle koiralle voisi opettaa ihan oikean hakuradalla risteilyn. Pelastuskoirahommissakin toki on hyötyä, että koiran voi lähettää johonkin, mutta varsinaisesti etsintää ei ole järkevää koko aikaa tehdä risteilemällä.

Alku oli helppoa. Kuutti on kohtalaisen ahne  ja tykkää juoksemisesta. Aloitettiin muistaakseni haamuilla ja siitä pidennettiin mielikuvaa. Ilmaisua olin treenannut sen kanssa erikseen jo pitemmän aikaa. Siinä vaiheessa kun ilmaisua alettiin liittämään pistoihin alkoi ongelmia. Ilmaisun aloittaminen oli hankalaa ja mietin jo, että motivaatio ei ole riittävä. Palkkausta mietittiin myös. Kuutti palkkautuu ruuasta, mutta leikkimisestäkin se periaatteessa tykkää. Vieraan kanssa leikkiminen osoittautui kuitenkin hankalaksi ja koira otti leikin vähän liian tosissaan, mistä seurasi ihan turhaa painetta koko touhuun. Välillä sain päähäni, että koiran pitäisi kohdistaa haukku maalimiehen jalkoihin. Tästä treenattiinkin muutama treeni sillä seuraukseklla, että koiran motivaatio koko tekemiseen huononi.

Lopputulema on se, että Kuutti haukkuu lähellä, mutta ei koske maalimieheen ilmaistessaan. Muutama työtapaturma on sattunut ekoilla maaleilla eli on saattanut kuonolla koskettaa ennen ilmaisun aloittamista. Päädyin palkkaamaan koiran jatkossa aina ruualla ja se saa kohdistaa haukkunsa mihin kohtaan maalimiestä haluaa. Tämän seurauksena homma on alkanut rullaamaan ja koiran motivaatio on selkeästi kasvanut tämän loppukesän aikana. Lisäksi on otettu ns. lopetuspalkaksi se, että Kuutti saa viimeiseltä maalilta juosta keskilinjalle syömään vielä lisää ja tämä on osoittautunut ihan huippujutuksi koiran mielestä.

Eilisissä hakutreeneissä kokeiltiin ensimmäistä kertaa tyhjää pistoa ja hiukan hirvitti saanko sitä pois sieltä lainkaan. Ensin otettiin kaksi pistoa, joissa oli maalimies ja kolmas oli tyhjä. Jouduin kutsumaan useamman kerran ja koira tais pari kertaa juosta takalinjaa edestakaisin ennen kuin uskoi :) Mutta hienosti se tuli lopulta keksilinjalle, josta lähetin sen toiselle puolelle, jossa maalimies oli palkkana. Tästä on hyvä jatkaa hommia.

Pk-haun lisäksi käyn Kuutin kanssa pelastuskoiratreeneissä kerran viikossa. Siellä on treenailtu jälkeä ja hakua vaihdellen. Näistä treeneistä on tullut poissaoloja aika paljon. Kuutti on kuitenkin käynyt mm. raunioilla, rakennuksissa ja muissa erityistreeneissä treenailemassa hakuhommia. Sen perusteella uskalsinkin sen ilmoittaa Pelastuskoiraliiton haun peruskokeeseen. Koe oli viime viikonloppuna ja meni hienosti läpi. Kävimme muutama viikko sitten myös saman liiton jälkikokeessa, joka kaatui tällä kertaa takajälkeen. Siitä joskus oma päivityksensä..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti